Dom jest miejscem, gdzie bez wątpienia spędzamy najwięcej czasu. Każdy pragnie po ciężkim dniu pracy spokojnie odpocząć we własnym kącie, a latem mieć tam schronienie przed upałami. Czasem nie jest to jednak możliwe, ponieważ temperatura w domu w letnie dni bez trudu przekracza 30 stopni. Wtedy z pomocą przychodzi nam klimatyzator.
Do użytku domowego najczęściej wybierane są klimatyzatory naścienne. Natomiast w biurze, gdzie spędzamy równie dużo czasu najczęściej stosuje się klimatyzatory kasetonowe montowane w sufitach podwieszanych. Jeśli biuro nie posiada takiego sufitu to można zakupić klimatyzator podstropowy, który jest idealnym rozwiązaniem do biur sklepów i restauracji.
Restauracja to kolejne miejsce, gdzie klimatyzacja wydaje się niezbędna. Każdy lubi latem wejść do klimatyzowanej restauracji, pubu i delektować się swoim zamówieniem w odpowiednim mikroklimacie. Właściciele restauracji starają się zapewnić znośne warunki nie tylko swoim gościom, ale także osobom pracujących w kuchni. Klimatyzacja w tym pomieszczeniu jest niezbędna, szczególnie kiedy na dworze panuje powyżej 25 stopni.
Jednak zastosowanie klasycznych klimatyzatorów w kuchni nie sprawdza się. Po kilku miesiącach klimatyzator zapycha się tłuszczem i szybko ulega zniszczeniu. W kuchni należy zamontować centralę nawiewną z chłodnicą freonową i agregatem lub zamontować klimatyzator odporny na warunki kuchenne. Takie urządzenie posiada wymienne filtry, które chronią układ chłodniczy przed zapchaniem oraz wykonane jest z blachy kwasoodpornej, którą można bez problemu myć detergentami.
————
Chłodnictwo Wrocław – zapraszamy na stronę autora, firmy VACUUM.